Més de 1.000 robatoris de bicis per deixadesa de l’Ajuntament
Males infraestructures, desinterès policial i retrassos per posar en marxa el Registre Municipal de Bicicletes disparen l’activitat criminal
A finals del passat mes de gener, la Nati va anar a nedar al poliesportiu de Son Hugo, com de costum. Però en sortir es trobà amb una desagradable sorpresa: li havien furtat la seva bici. De color vermell fosc, gran, robusta… nova, però amb centenars de kilòmetres a les seves esquenes. Havien compartit innumerables trajectes a la feina, a centres d’estudi, a biblioteques, a conferències. Aquella maleïda tarda d’hivern es trencà una relació íntima, que prometia durar anys.
No es tracta d’un cas aillat, i la Nati ho sabia. Així que es decidí a moure cel i terra per intentar recuperar el seu cicle, i denunciar el brutal agreujament de la seguretat per als ciclistes, fruit de la deixadesa de l’Ajuntament i de la policia. Carril per carril, aparcabicis per aparcabicis, i poliesportiu per poliesportiu, la Nati recollí el testimoni d’altres 71 afectats pels robatoris. 72 robatoris en només 2 mesos!
A Palma no hi ha estadístiques oficials de robatoris de bicis, entre d’altres motius perquè gairebé cap ciclista denuncia aquest fet. Però extrapolant aquestes xifres, i tenint en compte que una sola persona no pot recollir ni de lluny el 100% dels casos, hem d’afrontar la dura realitat: a Ciutat s’estan robant per damunt de 1.000 bicicletes l’any, davant la total passivitat de l’Administració.
Segons un estudi del Departament de Transports del Regne Unit, fet l’any 1996, aproximadament el 24% dels ciclistes que pateixen un robatori deixen la bici i passen a altres mitjans de transport. Un 66%, redueix sensiblement la freqüencia d’ús del cicle. I només un 10%, el 10% més militant, continua pedalant com si no hagués passat res.
Ens hem gastat milions d’euros en construir una xarxa de carrils bici meridianament funcional, per promocionar la mobilitat sostenible. Quin sentit tenen aquestes inversions, si després permetem que continui la sangria d’usuaris per una mera qüestió de seguretat ciutadana? Què diriem d’una ciutat on es robessin milers i milers de cotxes cada any? Seria inacceptable, propi d’un Estat fallit -com al tercer món-, oi que sí?
Però Palma no és una ciutat fallida. Es tracta d’un problema molt localitzat, i fruit d’una total manca d’interès per part de l’Administració. Des de PalmaEnBici i Biciutat de Mallorca hem impulsat diverses mesures per augmentar la seguretat de les bicis, davant de la paràlisi de Cort. Així, i gràcies al suport dels grups de l’oposició municipal -PSOE i MÉS x Palma-, aconseguirem que el ple aprovés la instal·lació d’aparcabicis segurs a l’SMAP, i una instància a l’equip de govern de l’Ajuntament per a adherir-se al Registre Nacional de Bicicletes.
El treball de na Nati tampoc no és en va. El Grup Municipal Socialista presentarà una proposta el proper dijous dia 27, per incrementar la seguretat als espais gestionats per l’Institut Municipal d’Esports (IME). I és que a cap de les seves instal·lacions hi existeixen aparcabicis que compleixin els requisits de seguretat: són aparcabicis “d’ungla”, que només permeten fixar la roda davantera. El problema es concentra molt especialment als poliesportius de Son Hugo i Germans Escales, on ja han ocorregut diversos robatoris i els aparcabicis estan fora del camp visual dels empleats d’aquests centres.
Malauradament, tant la Regidoria de Mobilitat -presidida per Gabriel Vallejo- com l’Àrea de Seguretat Ciutadana -en mans de Guillermo Navarro- reaccionen amb gran lentitut i poca eficàcia davant d’aquestes mesures aprovades per unanimitat als plens municipals. La seva gestió és fancament millorable, tal i com denunciarem en roda de premsa després de reunir-nos amb ells. Duim gairebé un any esperant la creació d’un Registre Municipal de Bicicletes, que ja es contemplava a la polèmica Ordenança Ciclista, i l’estat de la qüestió no ha avançat ni un milímetre.
Es prendran seriosament, qualque dia, el gravíssim problema dels robatoris de bicis?
El dia de Año Nuevo me recibió con el robo de mi bici que aparqué convenientemente en el apacabicis delante del Casal Solleric a las 6 de la tarde!. Me fuí confiado a tomar un café y al cabo del mismo volví a recoger la bici y había desaparecido con la cadena de seguridad incluida. Fuí denunciarlo en Sant Ferran (Policia Local). Y tuve que presentar dos denuncias: Una por la bici y otra por las casi cuatro horas de espera que tuve que aguantar si quería hacer efectiva la denuncia ante servicio de Atestados. En ese preciso momento, la Cadena SER me telefoneó para que pudiera contar los hechos a los oyentes de HOY POR HOY MALLORCA.
Compré otra bici y no me duró más de una semana. Alli donde yo solia aparcar en el verano con toda seguridad, se habia vuelto tambien inseguro. Parecía que ya no habría lugar en toda Palma para poder aparcar con seguridad y tranquilidad la bici. Me he comprado otra y cuando la aparco siempre estoy con la congoja de que al menor descuido o la mala fortuna, por mucho que la amarre, voy a terminar perdiéndola. Estoy seguro que hay alguna mafia que acampa por sus respetos por las calles. Despues, pagan justos por pecadores.
Aquest article reflecteix molt bé el que sent i el que pateix una persona quan el priven del seu mitjà de transport. Com molt bé diu, algú s’imagina que a Palma es furtassin més de 1000 cotxes anuals? Segur que les mesures que haurien aplicat les nostres autoritats haguessin estat ràpides i eficients però està clar que el partit que governa l’ajuntament la bicicleta li importa un rave com ja va demostrar eliminant el carril bici d’avingudes.
Nati i Juandeoriente tant de bó entre tots aconseguin que la seguretat de les bicicletes sigui una prioritat!!
Salut i bici
Me sap molt de greu, Juandeoriente. Encara que potser tú havíes posat molt d’esment en el sistema d’ancoratge, seria bo considerar quins tipus de sistemes de seguretat feim servir, i que els afectats publiquéssim quins no són recomanables (marca, tipus, preu). Molts dels panys o cadenes es trenquen amb un eina de 5 euros en 2 segons…
Jo desprès d’ un parell de robatoris i de la indeferència de la Policia Local, vaig optar per una bicicleta plegable i la duc allà on vaig, fins i tot als hospitals. He arribat a la conclusió que empris el sistema de seguretat que empris, el qui et vol robar troba el mitjà per a fer-ho.
Probablement, la millor solució estaria en posar càmares de vigilància en els llocs d’ aparcament, al igual que han fet al bicipalma.
D’ altra banda, si la Policia pot demanar la documentació a qualsevol ciutadà i aturar a qualsevol vehicle, Perquè no aturen a aquells que duen bicicletes sospitosament pintades amb pinzell?