Entrevista Francisco Hila, regidor de Mobilitat
Francisco Hila, nou regidor de Mobilitat ha concedit una entrevista a Diario de Mallorca, en la qual, explica la importància de la seguretat vial.
Quina importància té fer servir complements de seguretat vial per anar en bici?
És molt important que els ciclistes facin servir complements de seguretat vial a l’hora d ‘anar amb bicicletes perquè és la millor manera per prevenir accidentes. També permet fer els desplaçaments amb seguretat.
Creu que la gent està conscienciada de l’ús d’aquests complements quan va en bici igual que ho fa si va en moto?
M’agradaria recordar que fa uns anys els motoristes no utilitzaven casc en el seus desplaçaments. Les campanyes de sensibilització i la posterior sanció van canviar aquesta dinàmica i van permetre reduir significament les conseqüències d’una caiguda. Per això creiem que és necessari conscienciar al ciclista de la necessitat d’utilitzar aquests complement, que els permetrà circular d’una forma més segura i minimitzar els efectes d’un accident.
La normativa municipal actual estableix l’obligatorietat del casco tant per a adults com a nins? En què casos és obligatori?
La Llei de Tràfic marca que no és obligatòria la utilització del casc en vies urbanes, és a dir, dintre de la ciutat. Si és obligatori el seu ús fora en vies interurbanes. Malgrat això, l’Ajuntament si recomana que els ciclistes facin ús del casc per millorar la seva seguretat.
És obligatori l’ús dels altres elements de seguretat vial com el collar reflectant de nins, la bomba de reparació, la llum davantera i la llum trasera?
Per poder circular amb bicicletes, com marca el reglament general de vehicles, s’Ha de disposar d’un sistema adequat de frenat i d’un timbre. A més, per poder circular de vespre, per túnels o en condicions meteorològiques o ambientals que disminueixen sensiblement la visibilitat, també són obligatòries les llums de posició davanters i del darrera i el catadiòptric posterior. No són obligatoris els catadiòptrics en els radis de les rodes i els pedals.
La legislació estableix la possibilitat de posar multes o altra sanció per no usar el casc i els altres complements.
No portar aquells elements que el reglament general de vehicles marca com a obligatoris implica una sanció. És a dir, la Policia Local pot sancionar a un ciclista que no duu la llum de posició davantera perquè és obligatori. En canvi, pel que fa al casc, dintre de la ciutat no és obligatori, malgrat l’Ajuntament recomana el seu ús.
Té previst l’ajuntament incloure canvis a la normativa per promoure el seu ús?
En aquests moments l’Ajuntament de Palma està redactant una nova ordenança que definirà les obligacions dels ciclistes i els vianants. Aquesta nova ordenança inclourà aspectes relacionats amb la seguretat vial.
L’ajuntament posarà en marxa iniciatives per a la promoció de la seguretat amb bici?
El fet d’elaborar una nova ordenança ja implica el interès de l’Ajuntament de Palma en promoure la circulació en bici en condicions de seguretat. Al llarg d’aquest any es farà feina en la consolidació dels carrils bici i en explicar als ciutadans i ciutadanes de Palma de com s’ha de circular per ells i per la resta de la ciutat.
Què en troba de la promoció del Kit de seguretat llançada des de Diario de Mallorca i de la que en són patrocinadors Ajuntament, Govern i la Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears? Afavorirà que més gent es desplaci per Palma en bici?
Es tracta d’una bona iniciativa per potenciar l’ús de la bicicleta en condicions de seguretat. És molt important que els ciclistes utilitzin l’equipament adequat per poder desplaçar-se per Palma de forma segura i, d’aquesta forma, evitar accidentes. Així, els desplaçaments amb bicicleta, que ja estan creixent i seguiran creixent dia a dia, es realitzaran de forma segura.
El proper 20 de gener Diario de Mallorca participarà a la Diada Ciclista per fer promoció d’aquests complements. De quina manera ajudarà a conscienciar als participants de la necessitat de fer ús d’aquests complements?
És molt important conscienciar tant a joves com a adults de la necessitat de circular amb bicicleta amb els complements necessaris que permetin garantir la seva seguretat. Així, s’eviten possibles accidents i es protegeix tant al ciclista com a la resta de ciutadans i ciutadanes que circulen amb un altre mitjà de transport, ja sigui a peu, amb cotxe o amb transport públic. Darrerament s’estan realitzant una gran quantitat d’accions i treballant força per caminar cap a una Palma més sostenible com es va poder demostrar amb la gran quantitat d’actes de la Setmana Europea de la Mobilitat.
Creu que la ciutadania s’està conscienciat de que tothom ha de donar una mà?
La societat està cada cop més preocupada pel medi ambient, com ho demostra la gran afluència de ciutadans i ciutadanes que participen de les iniciatives que impulsa l’Ajuntament de Palma. Aquest consistori està treballant per aconseguir un nou model de ciutat, que passa per un nou model de mobilitat que inclou diferents actuacions. No és sostenible mediambientalment que a Palma hi haguí un milió de desplaçaments diaris en vehicle privat ni que sigui la ciutat espanyola amb un percentatge major de cotxes per habitant. D’aquí l’esforç que estem dedicant a la millora del transport públic, a la creació d’una xarxa de carrils bicis, a la creació d’eixos cívics, a la posada en marxa d’aparcaments dissuasoris, entre d’altres iniciatives, perquè els ciutadans i ciutadanes tinguin més opcions a l’hora d’escollir com moure’s per Palma i puguem reduir entre tots el número de desplaçaments diaris en vehicle privat.
Fa relativament poc que es va dur a terme l’ampliació del carril bici del Parc de Sa Riera al Passeig Marítim, estan previstes més ampliacions o la creació de noves rutes per facilitar la circulació en aquest mitja de transport?
Durant 2009 es van construir cinc carrils bici gràcies al Fons Estatal d’Inversió Local, més conegut com Pla E. Amb aquest cinc carrils bici, s’ha incrementat la xarxa en 8,5 quilòmetres, permetent arribar als 42 quilòmetres. A més, també s’han posat en funcionament la ronda de Balmes i el del Parc de sa Riera. Aquest 2010 el destinarem a consolidar i potenciar la xarxa de carrils bici i estudiarem la possibilitat d’ampliar-la. A finals d’any, esperem que ja hagi entrat en funcionament la bicicleta pública, que permetrà fomentar l’ús de la bicicleta.
Actuacions com l’ampliació del carril bici o En bici per Palma han permès que darrerament es vegi més gent amb bici per Ciutat, però així i tot, encara en resulten pocs front al gran nombre de cotxes. Creu que és un problema d’inseguretat per part els usuaris?
Amb la creació d’una xarxa de carrils bici estem donant al ciclista no només la possibilitat que pugui moure’s per la seva ciutat en bicicleta, sinó que ho pugui fer en condicions de seguretat. La xarxa és una novetat a Ciutat i com totes les novetats requereix temps. La gent ha de conèixer que existeix aquesta nova opció a Palma.
La promoció està adreçada a tots els públics, inclosos nins. En el seus cas, hauríem de parlar ja d’una educació sostenible?
És important que els més joves rebin una educació que tingui en compte la importància de viure en una societat més sostenible. Els nins i nines d’avui han de créixer conscienciats de la necessitat de respectar el medi ambient i, per tant, de la necessitat d’utilitzar formes de transport més ecològiques.
Entrada publicada per pedalejant