L’EMT perd prop de 500.000 viatges de gener a maig de 2013
L’Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma segueix perdent viatgers respecte als últims anys, però les causes i conseqüències enfronten a l’equip de govern del PP i al PSOE, la principal força opositora. L’edil socialista José Hila reclama que l’empresa «busqui demanda en les necessitats de desplaçaments de la població», i el regidor responsable de l’entitat, Gabriel Vallejo, assenyala que «ho farem amb sentit comú però no a costa de regalar els bitllets per batre rècord d’usuaris i portar a l’empresa a la fallida».
Les xifres oficials d’usuaris de l’EMT registren una disminució de 486.250 usuaris en els cinc primers mesos del present any, circumstància que Gabriel Vallejo considera que «d’una banda significa la meitat de la caiguda de la demanda general del transport públic a Espanya en el mateix període en funció de la menor activitat econòmica dels ciutadans, i d’un altre costat relacionada amb poblacions que han abandonat l’Illa davant la falta de treball i que eren demandants objectius de les línies de l’EMT».
Enfront d’aquesta anàlisi, el regidor socialista José Hila, que en la legislatura anterior va ser responsable directe del funcionament de l’EMT, considera que «una empresa, sigui pública o privada, que únicament es preocupa de retallar despeses i de pujar les tarifes està condemnada al fracàs, i en canvi pot apuntalar la seva viabilitat si es preocupa d’ajustar la seva oferta a la demanda ciutadana perquè ambdues coses coincideixin i es pugui fidelitzar als usuaris».
En la polèmica dels dos últims exercicis de l’EMT entre ambdues formacions polítiques, Vallejo segueix defensant que «també per sentit comú cal considerar que 7 milions de viatges gratuïts entre 44 milions totals mancaven de sentit quan el diferencial ha de pagar-ho el conjunt de la ciutadania», i en aquest sentit afirma que «la viabilitat de l’empresa, tenint en compte el seu indiscutible caràcter social, no es va a establir per la nostra banda a qualsevol preu».
Para Hila, en canvi, «la pitjor notícia que tenim els usuaris és que amb retallades i augments de preu, el Vallejo de 2013 ha aconseguit empitjorar al de 2012».
Font. Última Hora
Cort amplia Bicipalma amb quatre noves estacions i 50 bicicletes
Cort ha aprovat l’ampliació de Bicipalma amb quatre noves estacions, que se sumaran a les 28 existents en l’actualitat, 75 nous ancoratges i el subministrament d’altres 50 vehicles de dues rodes.
Paral·lelament, des del departament de Mobilitat de Cort s’iniciaven els treballs amb la finalitat de senyalitzar un quilòmetre més de carril bici que connectarà el ja existent entre les carreteres de Sóller i Valldemossa.
Segons el tinent de batle d’Hisenda i portaveu municipal, Julio Martínez, les actuacions anteriors “són una mostra més del compromís de l’equip de govern amb el foment de sistemes alternatius de transport” i va recordar que en el que portem de mandat ja s’ha destinat gairebé un milió en el servei de bicicleta pública al marge de la inversió inicial inclosa en l’anterior mandat en el denominat Pla E.
Les quatre noves estacions estaran situades al carrer Jacint Verdaguer, el Parc de les Fonts, la plaça Miquel Dolç i l’avinguda Sant Ferran. Es tracta d’unes ubicacions escollides, segons el portaveu municipal amb criteris estrictament tècnics i que responen a la necessitat de donar un millor servei ampliant la població potencial que pot utilitzar-ho.
Per a Martínez, el PP “sempre ha apostat per la bicicleta com a mitjà de transport alternatiu” i va recordar que el primer sistema de transport públic que utilitzava aquest vehicle de dues rodes va ser implantat quan l’actual tinent de batle de Turisme, Álvaro Gijón, presidia la Societat Municipal d´Aparcaments (SMAP), quan la batlessa era Catalina Cirer.
Des de l’equip de govern es preveu que amb aquesta ampliació es podrà incrementar el nombre d’usuaris que, des que el servei és de pagament, ha quedat reduït als 2.000 actuals, enfront dels 30.000 apuntats quan es va posar en funcionament en període de proves en el passat mandat, reduïts posteriorment a 20.000 usuaris habituals o esporàdics.
El cost d’aquesta actuació és de 91.000 euros cofinançats mitjançant el projecte europeu Civitas Dinamo de mobilitat sostenible.
Pel que fa al nou tram de carril per a bicicletes, tindrà una longitud d’aproximadament 1.000 metres. Parteix del carrer Sant Vicenç de Paül, ocupant part de la calçada situada al costat de la vorera que dóna a l’antic quartell de Son Busquets, la qual cosa permet mantenir totes les places d’estacionament en cordó per a vehicles. Continua pel carrer Orquídia, en la qual se senyalitzarà el carril sobre la vorera continuant de la mateixa forma pel carrer Rector Antoni Ferrer fins a Agnès de Pacs.
A l’anterior carrer el carril es senyalitzarà just al costat de la vorera dels nombres parells fins a arribar a la zona verda de l’antiga presó de la carretera de Sóller, prop de la via de cintura. En aquest punt connectaria amb la vorera de la carretera fins al carril existent.
El pressupost d’aquesta nova actuació ronda els 20.000 euros, que també són cofinançats pel projecte comunitari Civitas.
Font. Diario de Mallorca