373.000 milions d’euros: la factura de l’automòbil a la Unió Europa

373.000 milions d’euros anuals. Aquesta és la factura total de l’automòbil a Europea. La que no paguen els automobilistes, sinó tots els contribuents -inclosos els que no tenen cotxe- i fins i tot les generacions futures.

L’automobilista és una bestiola rara. De vegades s’auto-considera com una ovella xollada per l’Estat, encara que generalment es veu com una “vaca lletera”. Quan l’escoltes, sembla com si amb tants imposts que paga és ell qui financia les inversions públiques necessàries a la utilització del seu cotxe -construcció i manteniment de carreteres i autopistes-, i que a més l’Estat s’endú una bona tallada extra per la cara.

És mes, alguns automobilistes estan convençuts de que són ells els que mantenen a la societat, són ells els que sostenen la seguretat social o les “ajudes socials als necessitats”. Uns autèntics filantrops!

Doncs no! Sentim molt haver de repetir-ho: els automobilistes no paguen ni tan sols les despeses que l’automòbil li està generant a la societat. Un estudi de la Universitat Tècnica de Dresden ens recorda que cada automòbil matriculat a Europa produeix cada any com a mitjana uns 1.600 euros de despeses no cobertes. La suma total representa 373.000 milions d’euros a l’any.

Com és això? I quins són aquests costos que els automobilistes no paguen? Doncs… el soroll, la contaminació, el canvi climàtic, els accidents de circulació, etc. Perquè si l’automobilista paga uns elevats imposts quan compra combustible, l’assegurança del cotxe, els peatges, les multes, etc. no paga els murs anti-renou, ni les cures als malalts crònics per la contaminació, o dels accidentats. Quant al canvi climàtic o la pèrdua de biodiversitat, ni en parlem.

Llavors qui està pagant tot això? L’estudi alemany ens ho recorda: “les persones que viuen al costat de carreteres principals, els contribuents, les persones majors que no tenen cotxe, els països veïns, els nens, els néts i totes les generacions futures subvencionen el trànsit actual”

Fixau-vos en el final de la frase: “subvencionen el trànsit actual”. De fet, els automobilistes no són més que “persones assistides”, “paràsits”… Són exactament el contrari del que molts d’ells declaren: “estic treballant durament per pagar uns imposts amb els que estan mantenint a tots aquests fracassats que no foten ni brot!”. Pobres automobilistes…

Però de fet ni tan sols paguen els danys que ocasionen: és la resta de la societat la que els ha de pagar. Els “sense-cotxe”, i -molt més greu- els nens i les generacions futures que heredaran un món putrefacte. Però els importa un be negre mentre es pugui anar a 140 per les autopistes

Crec que és el moment de tenir un discurs veritablement de dretes! Ja basta de subvencionar a aquests fracassats del cotxe! Els hi hem de treure les subvencions, i que els paràsits es posin a treballar d’una vegada! (És a dir, a treballar prou per pagar els danys que provoquen). Els automobilistes són uns hippies drogodepenents del cotxe: Que facin feina d’una vegada! Es van quedar enganxats durant els anys 1970, com si no se’ls hagués passat l’efecte d’una mala presa d’LSD.

Ni els ciclistes ni els vianants ens aixecam cada matí a treballar perquè aquests inútils puguin anar amb cotxe. Així que és senzill. Cal dir-li a cada automobilista: o t’estimes aquest país, o fots el camp! I si veritablement l’estimes, paga per tots els danys que estas produint al país i als seus habitants!

Així doncs quan arribi el moment de fer la declaració a hisenda hauríes d’afegir-hi 1.600 euros més, per tal de pagar el que deus a la societat per l’ús del teu cotxe. O ves-te’n a una altra banda amb el teu cotxe!

Traduït de Carfree.free.fr 

Posted desembre 21st, 2012 by Stefan Nolte and filed in General, Medi Ambient, Política i economia

El nou ‘bicipalma’ de pagament necessita millorar

La nova etapa del servei públic de bicicletes crea expectatives entre els ciclistes, tot i que encara desconfien i la majoria prefereix el seu propi vehicle

 ”Estaré pendent de com va Bicipalma, tot i que que encara no em fio. Ho utilitzava quan era gratuït, però el manteniment deixava molt a desitjar i per això ara no m’hi he apuntat. Si pagues per un servei, ha de funcionar al 100%”, afirma l’antic usuari Pedro Mas. Aquesta opinió és extrapolable a la major part dels inscrits fins a dimarts passat. Dels 20.000 apuntats en el servei públic de bicicletes fins llavors, han quedat 2.200 usuaris, els que han pagat la quota de 15 euros per a aquest primer any. La resta està a l’expectativa de veure si millora. “Bicipalma és una bona idea i no és car, però no em puc arriscar al fet que les estacions de bicicletes estiguin buides, com ha ocorregut moltes vegades”, destaca Juan Miguel Irles, qui per això té la seva pròpia bici.

Un recorregut ahir pel centre de Palma va servir per comprovar dos destacats canvis en aquesta nova etapa: totes les estacions tenien vehicles ancorats i hi havia molt pocs usuaris pedalant per la ciutat. Això és a causa que la regidoria de Mobilitat ha adquirit un centenar de noves bicicletes i perquè el nombre d’habituals de Bicipalma ha disminuït un 90%.

Cap dels consultats creu que el preu d’aquest servei públic sigui excessiu, encara que un d’ells, Paco García, no es va inscriure pel suplement de 50 cèntims si et passes de la mitja hora d’ús. “La quantitat no és proporcional en relació al que costa agafar el bus. Aquest mitjà de transport és més ràpid i arriba a més llocs, per la qual cosa pagar 50 cèntims per usar la bicicleta més de mitja hora em sembla excessiu”.

L’accessibilitat és un altre dels motius que retreuen a molts d’inscriure’s al Bicipalma, com per exemple Luis Aníbal Suntaxi i Juana García. “Encara hi ha poques estacions, així que no pots arribar amb la bici a totes parts ja que llavors no tens on deixar-la”, afirma ella. De totes maneres, confia que aquesta nova etapa de pagament provocarà la millora del manteniment. El mateix opina Santiago Boix, ja que “quan alguna cosa és gratuïta, la gent no ho cuida com toca”, tal com assegura.

Més carrils-bici

Com la resta d’enquestats, Salvador Roig és un habitual dels pedals. Ell des de fa 50 anys. No usa Bicipalma, però li reconeix el mèrit d’incentivar aquest transport entre molts no iniciats. No obstant això, lamenta que l’Ajuntament no inverteixi diners a crear carrils-bici en els llocs on hi ha perill per als ciclistes, senyalitzar rutes idònies per a ells, potenciar més aquests vehicles facilitant la seva circulació, instal·lar pàrquings segurs i permetent que alguns carrers de sentit únic per als cotxes siguin bidireccionals per a les bicicletes. Després d’haver viscut molts anys a l’estranger, aquest ciclista afirma que Palma encara està molt retardada respecte a ciutats com a Ginebra, per exemple.

Font: Diario de Mallorca

Posted desembre 21st, 2012 by Stefan Nolte and filed in Infraestructura, Palma

Comunicat de Biciutat de Mallorca – Massa Crítica

Avui el Ple de l’Ajuntament de Palma ha aprovat, per unanimitat, la triple proposta presentada pel grup socialista relativa augmentar la seguretat de les bicicletes.

És per aquest motiu que l’associació “Biciutat de Mallorca – Massa Crítica” ens fa arribar el següent comunicat del qual en donam difusió:

.

.

“BICIUTAT DE MALLORCA – MASSA CRÍTICA” FELICITA EL PLE DE L’AJUNTAMENT DE PALMA PER LES MESURES APROVADES EN FAVOR DE L’ÚS DE LA BICICLETA


Palma, 20 de desembre de 2012

El Ple de desembre de l’Ajuntament de Palma ha aprovat per unanimitat la proposta del Grup Municipal del PSIB-PSOE de crear el registre municipal de bicicletes amb caràcter voluntari i amb l’objectiu de prevenir els robatoris i/o facilitar la recuperació del cicle en cas que aquests es produeixin. Igualment s’ha aprovat la realització d’una campanya per part de la policia local per prevenir els robatoris de bicicletes.

Biciutat vol felicitar els grups municipals amb representació al Ple per prendre un acord que afavoreix l’ús de la bicicleta i els encoratja a continuar adoptant mesures en la mateixa direcció.

L’ús de la bicicleta com a mitjà de transport haitual ha crescut exponencialment durant els darrers anys fins el punt que avui en dia els ciclistes urbans ja formen part del paisatge habitual de la nostra Ciutat. La proliferació de robatoris és un element desincentivador de l’ús de la bicicleta i estam convinçuts que les mesures aprovades al Ple serviran per reduïr la comissió d’aquests delictes.

Biciutat recorda que no s’ha de confondre el concepte de registre amb el de matriculació. El registre ha de ser voluntari i pretèn acreditar la propietat d’un ciutadà sobre un cicle concret sobretot en cas de robatori. Pel contrari, la matrícula és obligatòria i té un objectiu recaudatori mitjançant la implantació d’un impost de circulació, la qual cosa no està justificada en el cas de la bicicleta ja que és un vehicle no contaminant.

 
biciutatdemallorca@gmail.com
Posted desembre 21st, 2012 by Joan Ferrer Ripoll and filed in General, Illes Balears, Palma, Política i economia

El Consell augmentarà la seguretat de les rutes cicloturístiques

S’etabliran més controls, es col·locaran més senyals i es crearà un grup de treball específic per a la millora contínua de la xarxa

El Consell Insular de Mallorca pretén posar en marxa una campanya de controls policials i extendre la xarxa de rutes cicloturístiques per tal d’augmentar la seguretat per a les milers de bicis que cada cap de setmana circulen per les carreteres balears. Aquest és el principal fruit d’una reunió a quatre bandes que l’organisme insular celebrà el passat dimarts amb representants de la Federació Hotelera de Mallorca, operadors i empresaris cicloturístics, i la Federació Balear de Ciclisme.

Entre d’altres aspectes, es va consensuar que era necessària una millora de la senyalització específica als trams de la xarxa que discorren per carreteres principals, augmentar la il·luminació als túnels i renovar el paviment -que sovint es troba en molt males condicions-. A més, amb la creació d’un grup de treball especific, el Consell vol garantir que es prenguin en consideració les necessitats dels ciclistes a noves obres viàries -com ara el segon cinturó de Palma-. Segons denunciava Xisco Lliteras, vicepresident de la Federació Balear de Ciclisme, la planificació i execució d’infraestructura ciclista és molt deficient a l’illa, i molts d’aquests errors es podrien evitar si abans es recollís l’opinió dels mateixos usuaris.

A la reunió també es tractà el greu perill que suposen els conductors ebris: l’alcohol està darrera del 50% dels sis casos d’atropellaments mortals que s’han produit durant 2012. Un perill especialment alt durant els matins dels dies festius, quan els aficionats al ciclisme es topen amb el trànsit de tornada de les discoteques. Per aquest motiu s’han de reforçar els controls molt especialment durant aquestes primeres hores de màxim risc.

Els operadors es mostraren especialment preocupats pel gran dany que ha patit la imatge de Malloca com a destí cicloturístic, i tenen l’esperança de que aquestes mesures puguin ajudar a recuperar el prestigi perdut. Recorden que aquest turisme és altament respectuós amb el medi ambient, i es produeix durant la temporada baixa -ajudant a desestacionalitzar l’activitat econòmica-.

Font: Mallorca Zeitung

Posted desembre 20th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Illes Balears, Infraestructura, Política i economia

Bicipalma deixa de ser gratuït

El servei de bicicleta pública Bicipalma és de pagament des d’ahir. Dels 22.000 usuaris que ha tingut durant els dos últims anys en què ha estat gratuït ha passat a més de 2.200 que estan disposats a pagar. El primer any els inscrits abonaran 15 euros anuals. A partir de 2014 hauran de desemborsar 24 euros a l’any. La tarifa per l’ús de la bici durant un semestre serà de 15 euros, l’abonament trimestral ascendirà a nou euros i el mensual costarà quatre. El Consistori ha aplicat l’abonament reduït de 15 euros durant el 2013 per animar al fet que els ciutadans s’apuntin i fomentar l’ús d’aquest mitjà de transport.

Fins ara en les 28 estacions de Palma podien trobar-se 92 bicicletes i des d’ahir hi ha 115 bicis noves amb el mateix format que les actuals amb el que romandran en circulació més de 200 vehicles de dues rodes.

L’Ajuntament espera recaptar més de 30.000 euros anuals durant 2013 i la resta d’anys uns 50.000. El tinent de batle de Mobilitat, Gabriel Vallejo, va assegurar ahir que el cost del manteniment i la gestió d’aquest sistema de préstec de bicis ascendeix a una xifra superior als 400.000 euros anuals. Vallejo va indicar que en tractar-se d’un servei públic és deficitari i els diners que es recapti no és per invertir en Bicipalma sinó per reduir el dèficit.

El departament de Mobilitat ha donat de baixa als usuaris que no s’han apuntat al sistema de pagament però no existeix llista d’espera ni s’ha tancat el període d’inscripció pel que els interessats poden apuntar-se. Han de registrar-se en l’adreça d’Internet (www.bicipalma.es) facilitant les seves dades personals, un correu electrònic i un nombre de targeta de crèdit per abonar la quota anual. El cobrament dels 15 euros es realitzarà a partir de febrer o març del proper any. La primera mitja hora d’ús és gratuïta i cada fragment de mitja hora cal pagar 50 cèntims. La intenció de Cort és normalitzar el servei amb l’aplicació d’una tarifa econòmica.

Una altra de les novetats del sistema de pagament que va entrar ahir en vigor és que l’horari s’amplia una hora més al matí i a la nit a petició dels usuaris. De dilluns a dijous serà de 6.00 a 23.00 hores i els divendres de 6.00 a 24.00 hores. Els dissabtes podran agafar-se les primeres bicis a les 07.00 fins a les 24 hores mentre que els diumenges s’endarrereix a les 23 hores. El temps d’espera per deixar una bici i agafar una altra serà de 10 minuts en lloc de la mitja hora que es permetia abans.

El president de l’Empresa Municipal de Transports (EMT), Gabriel Vallejo, va afirmar que amb el cobrament per l’ús de la bici pública millorarà aquesta prestació perquè en els dos últims anys de funcionament tenia 22.000 usuaris. Ara comptarà amb 2.222 que hauran de pagar una quota. Vallejo va explicar que Bicipalma ha generat dos problemes principals des que va començar a funcionar en la passada legislatura. D’una banda el vandalisme i el robatori perquè el sistema informàtic generava fallades. També molts ciutadans han fet un mal ús d’aquesta prestació. Vallejo va recordar que està pensat com un mitjà de transport per realitzar gestions de deu minuts o mitja hora pel centre de la ciutat i evitar anar caminant. No obstant això parteix dels usuaris l’agafaven per fer excursions o la hi portaven a casa durant unes hores o fins i tot diversos dies. El grup municipal del PSM-IV-ExM critica que l’equip de govern de Mateu Isern ha fet tot el possible per fer-ho inviable amb una nul·la promoció i un servei deficient.

Font. Diario de Mallorca

Posted desembre 19th, 2012 by pedalejant and filed in Palma
Tags:

Més mesures de seguretat per als ciclistes urbans de Palma

Sembla que en els darrers mesos els grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Palma volen avesar-nos a un curiós costum pel que fa a l’hora de legislar i aportar iniciatives tendents a millorar la implantació de la bicicleta a Ciutat. Dic curiós perquè, si en una situació “normal” correspondria al govern municipal, amb majoria absoluta del PP, capitanejar les iniciatives polítiques dins el seu àmbit de l’exercici de l’administració municipal, resulta que, contràriament a això, són precisament els partits de l’oposició els que estan fent la feina a Isern pel que fa a aportar propostes relatives a millorar la mobilitat en bicicleta.

Com ja es va anunciar en aquesta pàgina, no fa massa que Cort va aprovar una iniciativa consistent en oferir una alternativa segura al problema de l’aparcament de les bicis al carrer. La proposta, que es va pair en aquest mateix bloc i que després va ser recollida simultàniament pel grup municipal del PSIB-PSOE i de la coalició PSM-IV-ExM, fou finalment aprovada en el passat Ple de 29 de novembre (tot i que en certa forma desvirtuada pel grup municipal del PP, que n’eliminà dos dels pàrquings amb un potencial interès -Via Roma i Antoni Maura- i establí uns preus que són clarament excessius ja cauen en l’errada de comparar la despesa que provoca una bici amb la que es pot atribuir a un cotxe).

En el mateix Ple s’aprovaren altres tres propostes del grup Socialista, aquesta vegada per unanimitat: recolzament de l’Ajuntament a les iniciatives veïnals per la creació de pàrquings de bicicletes; augmentar el nombre d’enganxaments fixes a la calçada i voravies d’aquells carrers on és difícil aparcar la bici a un element del mobiliari urbà; i evitar la perillositat de l’actual tram del ciclo-carrer en el seu pas per la zona de Porta de Sant Antoni.

Aquesta passada setmana, l’agenda de política municipal també ha estat ben carregada d’actualitat ciclista. Gràcies a la pressió realitzada novament pel Grup Municipal Socialista, Cort finalment ha rectificat i ha decidit modificar la partida pressupostària dedicada al manteniment del servei Bicipalma el qual preveia, en la seva primera versió del Pressupost Municipal per l’any 2013, una nul·la dotació a la bicicleta pública. Ara, l’equip municipal se’n desdiu i l’ha incrementat fins a 432.000 euros. Com a primer símptoma de la seva rectificació, dies abans ja havia anunciat augmentar en cent vehicles el servei de Bicipalma per tal de pal·liar la manca de bicis públiques a disposició dels usuaris.

Com a colofó d’aquesta activitat política en favor de la bicicleta, ha estat el PSIB-PSOE el que novament a pres el protagonisme, aquesta vegada perquè ha vist aprovades per unanimitat la bateria de tres propostes presentades davant la comissió del Ple de desembre tendents a millorar la seguretat de les bicicletes.

La primera mesura es centra en forçar la creació del registre de bicicletes (regulat dins l’ordenança ciclista dictada per l’Ajuntament el passat mes d’abril de 2012 però que encara no s’havia posat en funcionament). Amb aquest registre es pretén assegurar la recuperació de les bicicletes en el cas de que siguin retirades per part de la policia local o que, a causa d’algun acte vandàlic o robatori, apareixin a altres indrets de la ciutat. La seva identificació permetrà al seu usuari poder recuperar-les i exercir així el seu dret a la propietat privada. A més, garantirà l’origen dels vehicles en el cas de transaccions de compra-venda de bicicletes de segona mà.

 Evidentment, aquesta mesura res té a veure amb la polèmica iniciativa de l’ajuntament d’Alcúdia de crear unes “matrícules” per a bicicletes. El que es tracta aquí és que Palma habiliti un registre on s’hi puguin vincular els propietaris de les bicicletes amb els seus propis vehicles mitjançant l’aportació de dades personals de l’usuari i el número de bastidor i altres referències físiques del cicles. A més, seria molt recomanable que el consistori palmesà s’adherís a la iniciativa del Registre Nacional de Bicicletes, una mesura que permetria crear una base de dades unificada d’aquells usuaris que voluntàriament vulguin inscriure els seus vehicles i que reforçaria la seguretat, alhora que permetria obtenir moltes dades sobre l’ús de la bici a l’estat espanyol. Com a segona iniciativa, els socialistes demanen que aquesta obertura del Registre de Bicicletes vengui acompanyada d’una campanya ciutadana que doni a conèixer aquest servei i que animi als usuaris interessats a inscriure-hi els seus cicles.

Finalment, també han aconseguit que s’engegui una altra campanya, aquesta vegada a nivell policial, per garantir la seguretat a un nivell més específic: optimitzar la vigilància dels aparcaments exteriors de bicicletes i eradicar pràctiques tan nocives i desincentivadors de l’ús de la bicicleta com són els robatoris provocats per delinqüents que operen individualment o organitzats i que abasteixen a algunes de les xarxes de compravenda de bicis de segona mà que ininclouen bicicletes robades.

En conclusió, crec que els ciclistes de Palma ens podem felicitar per tot plegat ja que són un bon grapat de mesures que van totes en la mateixa direcció: crear un clima el més favorable possible per a la consolidació de la bicicleta com una forma de desplaçament habitual dins la ciutat.

La bancada del PP a Cort sembla buida d'idees ciclistes

A més, això hauria de fer reflexionar al batle Isern (i més concretament al regidor de mobilitat, Gabriel Vallejo) si realment li convé continuar amb aquest paper de convidat de pedra davant el caramull de propostes, activitats de conscienciació, creació d’opinió, etc. que estan realitzant, des dels seus propis àmbits d’actuació, nombrosos col·lectius de Palma: tots els grups polítics de l’oposició municipal i d’altres, també de color progressista, però que no compten amb representació institucional; l’associació pro-bici Biciutat de Mallorca-Massa Crítica; aquest mateix blog; i, sobretot, l’important i creixent nombre de ciutadanes i ciutadans que reclamen una major implicació municipal amb la bicicleta.

Ja és ben hora que l’equip de govern municipal comenci a liderar iniciatives que de veritat solventin els problemes reals dels ciutadans que es desplacen diàriament amb les seves bicicletes enlloc d’intentar posar pals a les rodes a la imparable marea ciclista que envairà, tard o d’hora, la ciutat. És qüestió de proposar-s’ho i d’obrir una mica la ment a la realitat incontestable de molts dels postulats que aboguen per una mobilitat sostenible, un fet que no és estrictament de d’esquerres (basta veure el darrer exemple de  Londres) i que ben planificat i estructurat, pot implicar a tota la ciutadania sense la necessitat de crear conflictes artificials que trenquin la convivència entre vianants, ciclistes i automobilistes.


“Bike-crossing” i “Allibera la teva bici”: dues idees perquè ningú es quedi sense cicle!

 
El Bike-Crossing és una alternativa que permet tornar a posar en funcionament aquesta bicicleta que ja no s’usa, fent-li la vida més fàcil a un altre usuari que la necessiti i no en tingui accés per altres mitjans.

Darrere d’aquest projecte hi ha un grup de persones anònimes amants de les dues rodes en totes les seves formes, el street, el biketrial, la carretera, el BMX, la muntanya… Des de la seva pàgina web ens conviden a ser solidaris en un món cada vegada més individualista i consumista, alhora que incentiven l’ús de la bicicleta: “No tens més que arreglar-la amb altres peces usades i deixar-la perquè algú l’agafi i la usi en un lloc cèntric de la teva ciutat amb un cartell o nota que indiqui que és una “BC” (bici de Bike-Crossing)”. A diferència d’altres iniciatives altruistes com el “Book-Crossing”, en el qual sí hi havia un seguiment i una posterior devolució del mateix, a Bike-Crossing no creuen que això sigui el més rellevant: “En general, qui agafa una bicicleta usada per utilitzar-la li donarà “canya” suficient”. El seu objectiu no és seguir la seva destinació, sinó contagiar el seu missatge solidari i ecològic a tot aquell que sigui propietari d’una bici a la qual no dona ús, perquè la cedeixi a uns altres que no en tenen o que no poden accedir-ne a una.

 Gaudir sense comprar

Allibera la teva bici és un altre programa que pretén treure al carrer i posar en moviment totes aquestes bicicletes que s’acumulen en trasters, garatges o balconades. Per a això necessiten únicament una persona que cedeixi la seva bicicleta per falta d’ús i una altra que vulgui acollir-la de manera temporal (sis mesos). A través de la web “Libera tu Bici” els donants pugen una foto amb la seva bici (la qual cosa permet als altres usuaris triar aquella que més s’adapti a les seves necessitats) i s’estableix un dia per al lliurament. Aquesta adopció temporal permet que la bici viatgi lliurement de mà a mà, i que es registri tot el seu historial en el seu quadern de Bitàcola (qui l’ha acollit, on es troba, quines aventures ha viscut, quan estarà disponible…). El seu missatge és clar, ofereixen “la possibilitat d’utilitzar una bici durant una temporada, sense necessitat de comprar-la, així com la satisfacció de saber que no es necessita posseir per gaudir”.

Volem aprofitar també per recordar l’existència d’altres iniciatives solidàries relacionades amb la bicicleta, com ara la donació de cicles a països en desenvolupament.

Font: Revista “Ciclosfera”

Posted desembre 11th, 2012 by Stefan Nolte and filed in General, tot sobre bicis

L’Ajuntament d’Alcúdia exigirà matrícules a les bicis

La mesura cerca facilitar el càstig dels infractors i la recuperació de cicles robats

S’ha obert la veda! Després de nombrosos rumors sobre la imposició de matrícules per a les bicis, l’Ajuntament d’Alcúdia ha disparat el primer tret. Segons informa el diari Mallorca Zeitung, l’anunci s’ha produit a una reunió de policies locals del nord de Mallorca, on el consistori municipal ha defensat la creació d’un nou reglament ciclista que imposarà l’obligatorietat de la matriculació com una eina per a perseguir l’incivisme a pedals i els robatoris.

Aquesta mesura promet aixecar una forta polèmica. Nombrosos ciclistes s’hi oposen, al·legant que la mesura és clarament persecutòria i desproporcionada, que culpabilitza a tot el col·lectiu ciclista i que generaria una burocràcia excessiva en relació al risc real que generen les bicis. “La major part dels ciclistes no cometen infraccions per gust, sinó perquè el Reglament de Circulació no està adaptat a la nostra realitat”, ens indiquen.

A més, es denuncia que el consistori s’està extralimitant en les seves competències, ja que la matriculació no es pot imposar a nivell municipal: resultaria impossible de controlar, donat el gran nombre de ciclistes que hi arriben d’altres indrets de l’illa. “És que ara es prohibirà a un ciclista de Pollença circular per Alcúdia, per no dur matrícula?”.

Pel que fa a la lluita contra els robatoris, els ciclistes recorden l’existència del número de bastidor o del marcatge als quadres, així com la difusió dels Registres Municipals de Bicicletes -que no cerquen una finalitat punitiva-.

Estarem alerta davant aquesta nova ofensiva, que es podria estendre a la resta de les Balears.

Posted desembre 10th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Illes Balears, Política i economia

Bicipalma estrenarà cent vehicles el 18 de desembre

Davant els dubtes d’usuaris de Bicipalma i del grup municipal socialista sobre l’interès de Cort a mantenir en bon funcionament del servei de bicicletes públiques, el regidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo, va reiterar ahir que en dotze dies Bicipalma millorarà de forma considerable. El motiu és que el 18 de desembre posaran en circulació al voltant d’un centenar de nous vehicles, per la qual cosa gairebé es duplicarà el nombre actual. Així mateix, els usuaris tendran més facilitats en els seus desplaçaments, ja que l’Ajuntament ampliarà els horaris i reduirà el temps d’espera entre que deixen una bici i agafen una altra.

Bicipalma ja ha enviat un correu electrònic als usuaris informant d’aquestes novetats, encara que Vallejo va precisar ahir que fins al dimarts 18 no s’engegaran. A més, aquest dia es donaran de baixa els inscrits fins ara per utilitzar les bicicletes gratuïtament i que no s’hagin donat d’alta en el nou sistema, que serà de pagament.

No obstant això, el regidor de Mobilitat va recordar que els qui vulguin apuntar-se a Bicipalma desemborsant una quota anual de 15 euros poden fer-ho en qualsevol moment i no només abans del dia 18. Ara com ara ho han fet més d’1.500 persones i s’espera que s’inscriguin més quan comencin a funcionar les noves bicicletes.

Actualment hi ha unes 80 en ús, de les 300 adquirides en la passada legislatura. Vallejo va afegir que, a més, “sol haver-hi una mitjana d’entre 40 i 50 que estan en el taller de reparació”, que es troba en l’aparcament subterrani del carrer Manuel Azaña, cantonada amb Manacor. “Si es tracta d’una burxada, és fàcil de reparar i poden sortir al carrer ràpidament, però si és un selló trencat o falta alguna peça de la qual no hi ha recanvi, tarden molt més”, va explicar. Respecte a la resta, eren bicis inservibles o robades.

Font. Diario de Mallorca

Posted desembre 6th, 2012 by pedalejant and filed in Palma

Londres invertirà 1.000 milions de lliures esterlines en infraestructura ciclista

L’esborrany del Pla Estratègic per al Transport aposta per superar el milió de desplaçaments diaris en bici

 

Espectacular. Només així es pot definir el repte llençat pel batle de Londres, el conservador Boris Johnson, demostrant una vegada més que la mobilitat sostenible no enten d’ideologies, sinó de sentit comú. I és que avui hem conegut l’esborrany del Pla Estratègic per al Transport de la capital britànica, que entre d’altres partides inclou un pressupost de gairebé 1.000 milions de £ en matèria d’infraestructura ciclista -destacant la finalització d’una xarxa de viari d’alta capacitat i l’ampliació del sistema de lloguer públic de bicis, que inclou tota l’àrea metropolitana i que actualment compta amb més de 7.500 unitats-.

Bona part de les actuacions que es poden deduir d’aquest document responen a les fortes campanyes organitzades per la London Cycling Campaign (LCC), el principal lobby ciclista de Londres. Per exemple, el ‘Super-Corredor’ de l’Embankment o les millores a l’extra-radi de la ciutat -on als darrers anys es concentraven el gruix dels accidents en bici-.

Tanmateix, es contempla la creació de 80.000 nous aparcaments de bicicleta en menys de quatre anys, s’aprofundirà en la pacificació del trànsit i es fomentarà la convivència entre els ciclistes i la resta d’usuaris de la via -mostrant una certa preferència per les polítiques d’integració-.

Els detalls complets d’aquest ambiciós pla d’inversions es coneixeran a les properes setmanes, amb la publicació del document complementari Visions for cycling.

Posted desembre 4th, 2012 by Stefan Nolte and filed in Infraestructura, Resta del món