El PP i UM acorden mantenir els carrils bici

El PP i UM canvien la proposta de supressió del carril bici d’Avingudes i altres zones de Palma i pacten que aquest vial sigui “rectificat” previ estudi per donar una alternativa a l’actual traçat. Mentre aquesta altra opció no estigui analitzada i dissenyada, l’actual xarxa es mantindrà.

“Els ciclistes que estiguin utilitzant actualment el carril bici d’avingudes poden estar tranquils perquè fins que no s’hagi trobat una alternativa, la proposta no reconeix que s’hagi de rectificar aquest carril”, ha aclarit el portaveu del PP de Palma, Julio Martínez, després de pactar el nou redactat de la proposta.

Aquest acord per modificar la proposta d’UM en referència al carril bici s’ha pres avui al ple ordinari de l’Ajuntament de Palma corresponent al mes de setembre, en què han intervingut diverses federacions i associacions de veïns i empresaris en defensa del manteniment dels carrils.

No obstant, l’antiga proposició ha quedat sobre la taula i la nova no es podrà votar, en principi, fins al pròxim ple perquè la transacció només la pot realitzar un membre de l’equip de govern, segons marca el reglament plenari.

Entrada publicada per pedalejant

Posted setembre 27th, 2010 by pedalejant and filed in General

Manifestació per salvar el carril bici, 27 de setembre

- La Plataforma Mesa Cívica, Mou-te per Ciutat (integrada pel GOB, Massa Crítica, PIMECO, STEI, Amics de la Terra, entre d’altres) convoca a una concentració dilluns que ve, 27 de setembre, a les 10h a Cort amb el lema “Salvem els carrils bici de Palma” coincidint amb la celebració del Ple de l’Ajuntament a on es pot aprovar la proposició d’Unió Mallorquina de suprimir els carrils bici d’Avingudes, Avinguda Argentina, Balmes i Passeig Mallorca.

Es tracta de donar una resposta ferma i  massiva. Els carrils bici estan en perill. No hi pots faltar. Vine! I si pots du la teva bicicleta!

Entrada publicada per pamboli

Posted setembre 24th, 2010 by pamboli and filed in General

Cort estrena el prototipo de bicicleta pública

Los ciudadanos interesados pudieron comprobar ayer cómo será el sistema de bicicleta pública que pondrá en marcha el Ayuntamiento a principios de 2011. El sitio elegido fue la calle Blanquerna, donde la alcaldesa Aina Calvo visitó una de las 28 estaciones que se ubicarán en 15 barrios diferentes. Explicó que el sistema contará con 336 vehículos que lucirán los mismos colores de la EMT, azul, blanco y verde. Eso sí, habrá 470 aparcamientos con el fin de permitir más desplazamientos e incrementar las opciones para aparcar el vehículo.
Cada estación contará con un punto de interacción con el usuario, un sistema de pantallas que permitirá a los ciclistas coger o dejar la bicicleta. Calvo apuntó que el sistema de bicicleta pública se vinculará con la tarjeta ciudadana. Mientras que los pasajeros que hagan transbordo del bus a la bicicleta pública dispondrán de media hora gratuita. Eso sí, el precio de este servicio aún no está cerrado.
El horario del servicio será de las siete de la mañana a las diez de la noche, mientras que los viernes y los sábados cerrará a las doce.

2010-09-23_IMG_2010-09-23_00_41_04_calvo

Diario de Mallorca

Entrada publicada per pedalejant

Posted setembre 23rd, 2010 by pedalejant and filed in General

PP, UM volen eliminar el carril bici

Totes les ciutats d’Europa construeixen carrils bici, moltes d’elles des de fa més de trenta anys, amb resultats immillorables pel que fa a la mobilitat. Palma, com a ciutat europea que és, i ciutat moderna que vol ser, ha de tenir una bona xarxa de carrils bici.

Sembla però que en política interessa tenir el poder, i per aconseguir-lo alguns recorren a la involució. Cerquen accions populistes del més baix nivell, absurdes i contraproduents. Es la llei del mínim esforç; proposar una cosa polèmica pot rendir més electoralment que pensar i innovar les millors formes de mobilitat. Es busca escandalitzar al poble, amb el beneplàcit dels mitjans de comunicació, necessitats de circ mediàtic.

crasty bici

Així doncs, la més rància cavallaria de l’oposició va posar en marxa un lamentable intent de enganxar vots. Els vots dels palmesans que conscients o no, seran susceptibles de veure’s immersos en una polèmica creada per perdre el temps. I és que UM i PP demanaren la supressió dels carrils bici d’avingudes, el del Passeig Mallorca y el del carrer Balmes.

Naturalment una acció com aquesta suposaria rompre la dèbil xarxa de carrils bici, amb efectes negatius en tots els nivells. Suposaria un gran perjudici per tots els milers de ciutadans que han optat per la bicicleta per desplaçar-se per Palma. Implicaria una frenada de la modernització i racionalització de la ciutat. Seria contraproduent pel que fa a la reducció de les emissions de CO2, responsables de l’inqüestionable canvi climàtic. Representaria un exemple ridícul de com la societat no es capaç de tenir uns representants polítics que actuïn per millorar, i no per anar enrere. Seria un nefast exemple de cara a l’exterior, d’una regió que viu del turisme. País de pandereta.

Esperem que sigui només un globus sonda, i que realment no pensin fer aquest desbarat. En qualsevol cas, defensem els nostres drets. Carril bici, es clar que si!

Entrada publicada per Administrador

Posted setembre 21st, 2010 by Joan Lladó and filed in General

Marxa Ciclista Solidària al Dia Mundial de les Persones Sordes

El Consell de Mallorca i la Fundació Vicenç Ferrer impulsen una Marxa ciclista solidària, que tindrà lloc diumenge que ve, que commemorarà el Dia Mundial de les Persones Sordes i recaptarà fons per al manteniment d’una escola de nens sords a Anantapur, Índia.

El projecte ‘Ruta del Silenci’ neix de la iniciativa del ‘bici-aventurer’ sord mallorquí José Luis Garcia, qui, tot i patir sordesa bilateral profunda, ha recorregut més de 14.200 quilòmetres per tot el món per transmetre el seu esperit de superació, sensibilitzar a la societat sobre les dificultats del dia a dia de les persones sordes i donar suport a a la comunitat sorda, reivindicant la seva identitat.

La Marxa ciclista solidària que tindrà lloc diumenge que ve estarà oberta a tot aquell que vulgui participar. Així, un manifest en Llengua de signes, intel·ligible per a sords i oients, creat per l’escriptor Biel Mesquida, donarà el tret de sortida a la Marxa, que partirà a les 11.00 hores de la Plaça de Cort, i recorrerà el Passeig Marítim fins a arribar al Palma Aquàrium.

Una vegada al Palma Aquàrium, es portaran a terme nombroses activitats ludicoculturals dirigides a tots els públics i giraran al voltant de la Llengua de Signes, amb l’objectiu d’eliminar les barreres de comunicació entre sords i oients i sensibilitzar a la ciutadania cap a la identitat de les persones sordes.

Els participants en la ‘Ruta del Silenci’ podran aportar un donatiu solidari que es destinarà al manteniment d’una escola residencial per a 84 nens sords que la Fundació Vicenç Ferrer gestiona a Kuderu, Anantapur, a l’Índia. Les inscripcions a la Marxa i els donatius es poden fer a través del web www.elitechip.net i també a través de la Fundació.

La Marxa ciclista estarà encapçalada pel bici-aventurer Garcia. L’esportista sord serà l’encarregat de lliurar les donacions recaptades en un viatge a Anantapur que coincidirà amb el Dia Mundial de les Persones Sordes, que es farà els pròxims dies 24 i 25 de setembre de manera simultània a tot el món.

Entrada publicada per pedalejant

Posted setembre 15th, 2010 by pedalejant and filed in General

Ajudes destinades a la realització d’estudis i actuacions energèticament més eficients en la mobilitat urbana

Ajudes destinades a la realització d’estudis i actuacions energèticament més eficients en la mobilitat urbana, en el marc del Conveni de col·laboració amb l’IDAE

La Conselleria de Comerç, Industria i Energia aprovar la convocatòria pública d’ajudes per a impulsar la realització d’estudis i plans encaminats a la millora de l’eficiència energètica en la mobilitat urbana i a l’ús dels mitjans de transport més eficients en els desplaçaments dels particulars.

Beneficiaris

Els ajuntaments, els consells insulars, les empreses públiques i privades, les agrupacions de persones jurídiques, públiques o privades, de la comunitat autònoma de les Illes Balears que duguin a terme aquest tipus d’actuacions.

Actuacions i despeses subvencionables

1. Únicament seran subvencionables les actuacions iniciades a partir de l’1 de gener de 2010 i realitzades dins els terminis que fixi la resolució d’atorgament, que no podrà ser posterior a l’1 d’octubre de 2011.

2. L’impost sobre el valor afegit (IVA) no es considera subvencionable.

3. Es pot rebre una ajuda per a les actuacions següents:

  • Programa 1. Plans de mobilitat urbana sostenible (PMUS). Realització d’estudis o plans integrals de mobilitat sostenible en una població afectada de més de 10.000 persones, dirigits a promoure actuacions en la mobilitat urbana que facin possible un canvi modal cap a la utilització dels mitjans de transport menys consumidors d’energia.
  • Programa 2. Plans de transport. Realització d’estudis per desenvolupar un pla de transport en una empresa o centre d’activitat (polígons industrials, centres educatius o sanitaris, centres comercials, etc.) que disposi de més de 50 treballadors, dirigits a canviar els modes majoritaris de desplaçament en vehicle turisme, amb baixa ocupació, per altres de més sostenibles.
  • Programa 3. Promoció del transport urbà en bicicleta. Posada en funcionament d’un sistema de bicicletes d’ús públic a disposició dels usuaris en diverses bases. Per acollir-se a aquesta mesura el sol·licitant ha de disposar d’un estudi o pla director en el qual s’analitzi el foment de l’ús de la bicicleta en general i els sistemes de préstec públic de bicicletes en particular. El mínim de l’actuació és el següent:
    • Disponibilitat de 50 bicicletes.
    • El nombre d’ancoratges ha de ser com a mínim el nombre de bicicletes.
    • Establiment de tres bases d’intercanvi de bicicletes.
    • El servei ha d’estar en actiu per un període de tres anys. Cada una de les bases ha de tenir incorporat un sistema de control d’usuaris, preferiblement mitjançant un dispositiu de lectura d’una targeta electrònica, per a la gestió informàtica del sistema. No s’hi inclouen les inversions o despeses en infraestructures d’obra civil.
  • Programa 4. Projectes pilot per a punts públics de recàrrega de vehicles elèctrics. Creació d’infraestructura de càrrega de vehicles elèctrics. S’inclouen punts de càrrega coberts i punts de càrrega en via pública. La xarxa mínima de punts com a conseqüència del projecte pilot ha de ser de 10 punts de recàrrega.

Recomanam la lectura de la resolució per conèixer més detalls de la convocatòria. La documentació a adjuntar es troba a l’enllaç de referència.

Data: Entrega de documentació fins el 24 de setembre de 2010 o fins esgotament de la quantia econòmica assignada.
Condicions d’inscripció: Veure resolució publicada en el BOIB Num. 95 de 24/06/2010.
Telèfon: 971 78 42 68 / 971 78 40 29
: 971 17 74 95
Web: www.caib.es/govern/sac/visor_proc.do?codi=597493

Organitza:

  • Conselleria de Comerç, Indústria i Energia

Lloc d’entrega:

Posted setembre 11th, 2010 by pamboli and filed in General

Rodapalma serà el nom guanyador, segons l’enquesta

El dia en que es proclami el nom definitiu del nou servei públic de bicicleta per a la ciutat de Palma s’acosta. De moment sembla que “rodapalma” és el nom més votat, seguit d’aprop per “bicipalma”.

De lluny els segueixen els anglicismes “bicity” i “palmabike” que sembla no han enganxat amb el paral·lelisme del “bicing” barceloní.

Aviat sabrem el nom definitiu!

enquesta

Entrada publicada per administrador

Posted setembre 8th, 2010 by Joan Lladó and filed in General

Propostes per a una ciutat millor

Resumim algunes propostes que s’han realitzat per millorar la situació a les nostres ciutats.

Hi ha moltes propostes realitzades per part de les organitzacions defensores de l’ús diari de la bicicleta. Són propostes que tenen el propòsit d’aconseguir una ciutat més habitable per a tots, tant ciclistes com a vianants.

Ens hem passat una setmana llegint articles amb diferents propostes realitzades per diferents organitzacions i a continuació volem resumir algunes de les propostes que ens hem trobat. Algunes idees (bones i dolentes) per millorar la situació mediambiental, la del ciclista, i la del vianant :

- Triplicar en 4 anys la superfície dels carrers per a vianants i bicicletes.

- Revisar i corregir el disseny incorrecte de les infraestructures per a bicicletes que existeixen en l’actualitat i millorar la disciplina vial, incidint en el respecte dels carrils per a bicicletes existents.

- Qualificar tots els carrers de 8 metres d’amplària o menys (excepte les per als vianants) com a àrees de prioritat invertida, amb una velocitat màxima de 15 Km/h.

- Limitar la velocitat del 50% de la resta de vies a 30 Km/h.

- Complementar progressivament una xarxa bàsica de carrils bici amb xarxes de barri, que s’integrarien als carrers de trànsit moderat.

- Assegurar la connexió segura amb bicicleta amb municipis veïns.

- Implantar aparcaments de bicicletes en tots els centres urbans.

-Atorgar prioritat absoluta a la inversió en transport públic, per aconseguir un sistema ràpid, còmode, net i econòmic. Ampliar horaris, especialment en dies festius. Permetre accés per a bicicletes en tots els transports públics.

Addicionalment cal destacar la importància de l’educació entre els joves que són la futura generació que heretarà les infraestructures urbanes al nostre país.

- Campanyes d’educació: promoure l’educació vial a les escoles i impulsar el caminar, la bicicleta i el transport públic, desmitificant el cotxe i la moto entre els nens i joves.

-Realitzar campanyes anuals a favor del transport no motoritzat en els centres docents, incloent campanyes públiques per fomentar hàbits de transport sostenibles entre els ciutadans.

http://www.ciclismourbano.org/medioambiente/propuestasparaunaciudadme.htm

Posted setembre 7th, 2010 by Joan Lladó and filed in General

Com em vesteixo?

Volem compartir alguns consells perquè vagis còmode al pedalejar.

En diverses ocasions hem vist i sentit històries sobre ciclistes de ciutat que van amb vestimenta esportiva i en arribar al treball es canvien de roba. Ells tindran les seves raons però no té per que ser així, a més no té sentit, veritat?

Com hem dit abans, proposem que el vestit o l’uniforme del ciclista urbà sigui el que a cada moment et ve de gust mentre que sigui còmode. Després de tot si som ciclistes urbans utilitzem la bicicleta com a vehicle de transport per anar a treballar, visitar als amics, anar al cinema o qualsevol altra destinació. I només per anar amb bicicleta estem condemnats a vestir malament? Nosaltres pensem que no. Vols anar a treballar en vestit? Ens sembla molt bé. Ets dona i vols anar amb taló alt? Doncs si ets una ciclista habitual i no et molesta, per què no vas a anar maca i ben vestida?

No obstant això, sí hi ha alguns consells que ens agradaria compartir però tenen més que veure amb l’estat del temps que qualsevol altra cosa. I quan oferim aquests consells donem per fet que com a bicicleta utilitzes una bici de passeig, de ciutat o híbrida. Una que tingui parafangs posteriors I davanters, guardacadenes i graella posterior per si necessites transportar alguna cosa.

Primer consell: no has de deixar que la bicicleta et condicioni la manera de vestir sempre que a cada moment vagis vestit còmodament i d’acord al que requereix la situació en la qual et trobaràs al final del teu viatge.

Quan fa bon temps

És aconsellable que el més proper al cos sigui de cotó, o bé d’algun material tècnic transpirable i que sigui còmode. És a dir, una samarreta o camisa que transpiri, encara que després per damunt portis una jaqueta o jersei d’un altre material. El principal és la primera capa. Les sabates: Encara que qualsevol tipus de sabata funciona, una sola de goma rellisca menys sobre el pedal que una sola de cuir. També aconsellem l’ús d’ulleres de sol perquè el sol no t’enlluerni (sobretot a l’alba i al capvespre).

Quan fa mal temps.

Pensa que si fa fred quan muntes amb bicicleta l’exercici produeix calor i passessis menys fred que caminant. És aconsellable que el més proper al cos sigui de cotó o d’algun material tècnic que transpiri i sigui còmode. Per damunt pots portar capes addicionals de roba depenent de la temperatura, bé un jersei, jaqueta o una combinació. Però sense que et destorbi la mobilitat. Si és hivern i la temperatura és realment baixa és important que et protegeixis les mans amb uns guants i que portis mitjons una mica més gruixuts. Gorra o bufanda és opcional. Una regla general que prenem prestada de l’esquiador és: abrigar el cos amb alguna cosa que retingui la calor i tallar el vent amb una peça aïllant. Tant com si plou o simplement fa molt fred recomanem que no utilitzis una gavardina llarga ja que és millor amb una jaqueta. La gavardina pot llevar-te mobilitat al pedalar tant com en pujar-te i baixar-te de la bicicleta. Si plou fort és bastant obvi que pots posar-te un impermeable.

http://www.ciclismourbano.org/bicicletaurbana/comomevisto.htm

Posted setembre 6th, 2010 by Joan Lladó and filed in General