30.000 bicicletes utilitzen el carril bici cada mes
El carril bici d’Avingudes té una mitjana de 996 desplaçaments diaris en bicicleta, segons el recompte realitzat per l’Ajuntament de Palma, el qual indica que l’hora punta d’utilització se situa entre les 17 i les 18:00 hores amb una mitjana d’un centenar d’usuaris.
Les dades s’han donat a coneixer aquest dimarts en una roda de prensa per el regidor de Funció Pública i Movilitat, José Hila, qui ha resaltat “la tendencia creixent que presenta l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport” a la ciutat, amb una mitjana de 459 usuaris al febrero, 395 al maig, i 996 el juny.
El càlcul l’han realitzat els tècnics municipals a través del sistema de cámeres de contral de trànsit, durant tres dies cada mes, entre les 7 i les 22.00 hores, al crevés ubicat a l’avinguda Alexandre Rosselló i carrer Enric Alzamora.
El nombre de desplaçaments es constant al llarg del dia, amb repunts a primera hora, al migdia i a mitjan horabaixa, i permet concloure que en un mes “al voltant de 30 000 bicicletes” utilitzen la via, segons Hila, que ha destacat que “es un nombre bastant important per el temps que porta el carril bici en funcionament” des del 22 de setembre de 2009.
Hila afirma que el transit d’Avingudes funciona “tan bé o tan malament com abans del carril bici” i que l’impacte en movilitat amb el cotxe particular encara no s’aprecia. L’objectiu es que entre el 3 i el 4% dels desplaçaments de Palma siguin en bicicleta, però “això encara ha d’arribar”, ha admès.
“Les xifres ens diuen que l’ús de la bicicleta progresa adecuadament a la ciutat de Palma”, ha manifestat Hila, que ha augurat que les dades s’incrementaran notablement quan arrenqui el servei de bicicleta pública, que en altres ciutats ha quadruplicat l’ús d’aquest mitjà de transport. Aquest servei estarà en marxa abans de finals d’any.
Entrada publicada per pamboli
Carta europea dels drets dels vianants
> I. Els vianants tenen dret a viure en un ambient sa i gaudir lliurement de l’espai públic en les condicions de seguretat adequades per a la seva salut física i psicològica.
> II. Els vianants tenen dret a viure en centres urbans o rurals organitzats a escala humana i no de l’automòbil, i a disposar d’infraestructures a les quals es pugui accedir fàcilment a peu o en bicicleta.
> III. Els infants, la gent gran i les persones discapacitades tenen dret que la ciutat constitueixi un lloc de socialització i no d’empitjorament de la seva situació de feblesa.
> IV. Les persones discapacitades tenen dret que es prenguin mesures específiques que els permetin tota la mobilitat possible, com ara la supressió de les barreres arquitectòniques i el condicionament dels mitjans públics de transport.
> V. Els vianants tenen dret a la reserva de zones urbanes tan àmplies com sigui posible que no siguin meres illes per a vianants, sinó que s’insereixin de manera coherent en l’organització general de la ciutat.
> VI. Els vianants tenen dret particularment:
> Al respecte de les normes relatives a emissions químiques i acústiques dels vehicles de motor considerades científicament com a suportables.
> A la implantació generalitzada, en el transport públic, de vehicles que no siguin font de contaminació atmosfèrica o acústica.
> A la creació de pulmons verds, fins i tot mitjançant obres de repoblació forestal urbana.
> A la limitació de la velocitat mitjançant una reforma estructural dels carrers, creuers (per exemple amb ajuda d’illetes), de manera que els automobilistes rectifiquin la velocitat i es garanteixi el trànsit de vianants i bicicletes.
> A la prohibició de la difusió de missatges publicitaris que fomentin l’ús erroni i perillós de l’automòbil. o A sistemes eficaços de senyalització concebuts també per a les persones que estiguin privades del sentit de la vista.
> A mesures específiques que permetin aturar-se i accedir a recórrer carrers i voravies (per exemple, pavimentació que no llenegui, rampes que permetin superar el desnivell amb el ras del carrers, mesures especials durant l’execució de treballs de construcció, protecció contra el trànsit automobilístic mitjançant elements urbans, creació de punts d’aturada i descans, i passos subterranis i ponts que facilitin el creuament).
> A la introducció d’un sistema de responsabilitat objectiva o de risc, de manera que aquell que sigui responsable de provocar un risc n’assumeixi les conseqüències financeres (com ara a França des de 1985).
> VII. Els vianants tenen dret a una mobilitat completa i lliure que es pugui efectuar mitjançant l’ús integrat dels mitjans de transport. Particularment tenen dret:
> A un servei de transport públic articulat i degudament equipat per respondre a les exigències de tota la ciutadania, tant si són persones discapacitades com si no ho són.
> A la implantació de carrils per a bicicletes en tot el centre urbà.
> A la disposició d’àrees d’aparcament que no incideixin en la mobilitat dels vianants i en la possibilitat de gaudir dels valors arquitectònics.
> VIII. Tot estat ha de procurar que el públic rebi tota la informació necessària sobre els drets dels vianants a través dels canals adequats i a partir dels primers nivells d’ensenyament escolar.
Itinerari guiat en bicicleta. Parc natural de s’Albufera de Mallorca
Itinerari guiat en bicicleta. Parc natural de s’Albufera de Mallorca
Dins el marc de l’agenda primavera/estiu 2010 del Parc natural de s’Albufera de Mallorca i de la celebració del dia Mundial del Medi Ambient, es realitzará aquesta visita guiada en bicicleta pel Parc. A càrrec de l’equip d’educació i interpretació ambiental del Parc. |
Data: Dissabte 5 de juny del 2010. Horari: De 10:00 a 13:30 h. Destinataris: Públic en general. Preu: Gratuït. Condicions d’inscripció: Cal inscriure-s’hi prèviament. |
Telèfon: 971 89 22 50 (de dilluns a divendres de 9 a 14 h).
Organitza:
Col·labora:
Lloc: Parc Natural de s´Albufera de Mallorca , LLISTA DE CORREUS 07458 CAN PICAFORT |