Anar més en bici com propòsit pel 2010
Avui és un dia per fer balanç de l’any que deixam. Ha estat un any en que s’ha parlat molt de la bici, especialment dels carrils bici construïts a Palma amb el Plan E. Tots els mitjans no han passat per alt aquest cúmul d’obra pública, i inicialment ha estat generalitzada la protesta demagògica i imparcial dels mitjans, que sembla encaixar bé a un públic avesat a l’excés d’exaltació banal, tal com una dròga inútil.
Emperò, la ciutadania no es limita a la ingesta directa de material sense filtrar, i és capaç de veure allò positiu que els medis han amagat: s’ha creat una xarxa de carrils bici útil! Sense dubte caldrà millorar-la, resoldre els punts conflictius, ampliar-la, etc. Però sobretot el que caldrà és utilitzar-la!
Per això, aprofito desde aquest espai per fer una crida al sentit comú, a la mobilitat racional, a compartir, a utilitzar, a combatre el sedentarisme, a estalviar i a no contaminar:
El bon proposit de 2010 que sigui anar més en bici
Entrada publicada per pamboli
Palma tindrà nous carrils bici a principis de 2010
El Consistori no deixa de fer feina per convertir Palma en un referent de transport sostenible, per això, projecta nous carrils bicis per inici d’any. Es tracta d’un carril bici que enllaçaria Son Rapinya amb el carril bici d’Avinguda Argentina. El nou vial es construirà des del ja existent al camí de Son Rapinya, passant per el carrer Dragonera, Llibertat, Avinguda San Fernando, Pasqual Ribot fins la plaça Madrid. En total més de 1,5 km.
El segon carril que es projecta al carrer de Manacor, des d’Avingudes fins el carrer Manuel Azaña, d’aquesta manera es crearà un vial que uneix el carril d’Avingudes amb el de la perifèria.
En total més de 2,5 km per impulsar el transport en bici. L’obres s’iniciaran després de les festes de Sant Sebastià i duraran prop de dos mesos. Per altra banda, davant l’èxit de l’ampliació dels carrils bici, Cort estudia construir al carrer General Riera i Aragón.
Des de PalmaenBici esperem que hàgiu passar un bon dia dels Inocents
Entrada publicada per pedalejant
Entrevista a l’exregidor de Mobilitat a Cort
Joaquín Rodríguez. Concejal dimisionario de movilidad del ayuntamiento de Palma“Se ha demostrado que con el carril bici los coches circulan igual, sin colapsos ni retenciones y con más fluidez”
JOSEP CAPÓ. PALMA. A Joaquín Rodríguez le ha ganado el corazón. Tras dos infartos, tres by pass, dos tratamientos de desfibrilación y la colocación de un nuevo stent, ha tirado la toalla y ha decidido dimitir de sus cargos como concejal de Movilidad en Cort, presidente de la EMT y de la SMAP.
–¿Volvería a implantar el carril bici en las Avenidas?
–Sin duda. Su implantación está siendo positiva. Hemos demostrado que las Avenidas no han notado para nada la merma de superficie para el coche. Es verdad que con el Plan E, en seis meses hemos ejecutado los ocho carriles para bicicletas que teníamos previsto hacer en dos años y medio, lo que en un momento determinado ha podido suponer un problema.–¿Y para cuándo el servicio de bicicleta pública?
–Estaba previsto solapar la progresiva implantación de los carriles con el servicio de bicicleta pública, lo que no ha sido posible, aunque todo está preparado para que el nuevo servicio pueda estar en funcionamiento a finales del próximo año. Si el servicio de bicicletas estuviera ya funcionando, sin duda el cambio que ha supuesto la implantación de los carriles bici hubiera sido más visible para los ciudadanos. Con la bicicleta pública se cerrará el ciclo de la movilidad alternativa.–¿Qué pasará cuando los dos carriles por los que ahora circulan los coches se ocupen por el tranvía?
–En realidad la implantación del carril bici es una prueba para el tranvía, puesto que, con el tranvía, al final quedarán dos carriles para los coches como ahora, aunque es verdad que se deberá buscar una alternativa al carril bici. Yo he leído que iba a haber un colapso y caos total. Resultó que no ha habido nada de eso. Y ahora, con el paso del tiempo, resulta que esta dirección de las Avenidas están con el mismo tráfico, sin colapsos ni retenciones y con una circulación yo diría que muy fluida, más que anteriormente. Además, hemos conseguido convertir el pseudocarril bus, impracticable anteriormente, en una vía que se puede utilizar con fluidez por parte de taxis y autobuses. Sin duda ahora los autobuses y taxis circulan como no lo han hecho nunca en las Avenidas.–¿Si hubiera previsto las críticas que ha generado se habría repensado el carril de las Avenidas que, además, no contemplaba el Plan de Movilidad?
–No es exacto que no estuviera en el Plan de Movilidad, porque éste preveía una corona en la que convergieran los demás ejes viarios para bicicletas. Lo más lógico es que discurriera por las Avenidas. Además, cabe recordar que un 30% de su trazado no circula por esta vía, puesto que se introduce por la calle Sindicato y discurre por segunda línea. Los técnicos han estudiado una alternativa a la plaza de España, que se introduce por Marie Curie y la calle Sant Miquel y evitaría las retenciones que se producen ahora por el giro a la derecha para acceder al Olivar.–¿Cómo le hubiera gustado dejar la EMT?
–La dejaré a una semana de estrenar doce nuevos autobuses de gas natural. Creo que en dos años, cuando finalice el contrato con Atitsa, podremos ir reemplazando los vehículos por otros propulsados a gas natural.–¿Cuántos autobuses más se necesitan para dar un buen servicio?
–Pienso que con la actual flota, incluyendo los doce que faltan, es suficiente. En estos dos años hemos incorporado 40 vehículos nuevos, más dos microbuses para las zonas de difícil acceso, otros once que se cambiaron hace un año por los híbridos que no dieron resultado y los doce que faltan. En total, se habrán incorporado 54 autobuses nuevos y hemos sustituido once. También hemos estudiado la posibilidad de incorporar autobuses eléctricos.–¿Para tener un buen transporte público es suficiente abrir nuevas líneas de bus?
–No, pero las que había eran insuficientes. Hemos abierto cinco nuevas después de los estudios correspondientes y se está demostrando que están consiguiendo un número de pasajeros importante. Reivindico la necesidad de los estudios previos porque, entre otras cosas, le recuerdo que el metro a la UIB se hizo sin ellos y las líneas de la EMT aún transportan más pasajeros al campus que esta infraestructura.–¿Para qué el tranvía en Palma?
–No es ningún capricho. Está demostrado que el autobús es insuficiente cuando las ciudades alcanzan un determinado número de habitantes y es más eficiente el tranvía. Nosotros estamos en este punto.
Doncs sembla que encara tindrem que esperar una mica per poder gaudir del servei de préstec de bicicletes. Aquest servei és bàsic per donar un gran impuls a la mobilitat sostenible, i ara que ja tenim un mínim de xarxa, doncs no es pot perdre temps.
El tema d’eliminar part del traçat d’avingudes em preocupa. És veritat que a la plaça d’Espanya és una mica caòtic, sobretot perquè el nombre de vianants que hi circulen i esperen els busos és elevada, i no es veu clar qui té preferència quan el carril bici circula pintat a sobre de la plaça fins llavors per els transeünts. La sol·lució que proposen per Marie Curie i Sant Miquel també pot ser problemàtica.
Al meu parer, l’errada fou fer un aparcament soterrat a la plaça del Mercat de l’Olivar sense tenir en compte la peatonalització de la plaça d’Espanya, de manera que els cotxes han de passar per sobre d’un espai que tindria que ser quasi o totalment peatonal.
Potser un reordenament del trànsit, i un canvi en el sistema d’entrada a l’aparcament seria una sol·lució. Una altre proposta, que desconec si és tècnicament possible, seria la utilització de l’antic túnel ferroviari per al trànsit de els vehícles entrants o sortints (imagino que és massa estret per que pugui ser usat en ambdues dirreccions alhora). Així doncs es podria dedicar la plaça d’Espanya als vianants en exclusiva, i utilitzar els carres actuals com a sortida.
Entrada publicada per pamboli
El Congrés aprova que les bicicletes puguin portar remolcs per a nins
El que és un element quotidià al nord d’Europa, fins ara estava prohibit a Espanya. Naturalment l’increment de bicicletes urbanes ha inclòs als pares, els quals volen desplaçar-se amb els seus fills de manera sostenible. Sens dubte una molt bona notícia.
Entrada publicada per pamboli
Ordenança de circulació i recomanacions de l’Ajuntament
La meva percepció és que desde els organismes públics no es fa suficient difusió i educació en matèria ciclista. Tot i així, adjunto informació útil editada per part de l’Ajuntament de Palma, i així contribuir a una millor mobilitat, amb coneixement:
Com circular amb bicicleta per Palma
- Les bicicletes han d’anar pel carril bici. Si no n’hi ha, sempre han de circular per la calçada i no per les voravies. Les voravies són per als vianants i, per tant, les bicicletes no hi poden circular.
- A zones per a vianants, parcs o zones ACIRE del centre els ciclistes només poden anar a la mateixa velocitat que els vianants. Superar aquesta velocitat suposa cometre una infracció.
- Quan una calçada té més d’un carril el ciclista ha d’anar pel carril més proper a la voravia dreta. Si hi ha un carril per a autobusos i taxis, les bicicletes han de circular per devora aquests carrils.
- Els ciclistes no poden agafar-se als laterals o a qualsevol part d’un vehicle no motoritzat per circular. La normativa ho prohibeix.
- És molt important respectar les normes de circulació per poder circular de forma segura i evitar els accidents.
- Per ciutat no és obligatori que els ciclistes duguin casc. Malgrat això, és recomanable portar el casc per evitar els accidents. Fora de la ciutat sí que és obligatori dur-ne, com és obligatori dur a la ciutat els llums de davant i darrere enceses quan es circula el vespre. Tampoc es permet circular en bicicleta escoltant música amb auriculars.
- Tothom ha de respectar els senyals de trànsit per circular d’acord amb la normativa vigent. Als carrils bici hi ha una senyalització que els ciclistes han de complir.
- El carril bici de les Avingudes, hi ha un semàfor per a ciclistes a cada cruïlla on hi ha semàfors, s’ha pintat al carril bici un senyal d’admiració que recorda al ciclista que s’acosta una cruïlla per on giren cotxes i que ha d’extremar les precaucions. Cal recordar que a les cruïlles on no hi ha semàfors tant els vianants com els ciclistes tenen preferència davant els vehicles.
[Ordenança municipal de circulació, article 17, Reglament general de circulació i recomanacions de l'Ajuntament de Palma]
Hi ha algunes aspectes en que personalment discrepo, i que crec que caldria debatre. Ho reservaré per una altre entrada.
Imatge còmica que fa una crítica sobre l'excessiva repressió de les ordenances de circulació en matèria ciclista desde el punt de vista d'alguns col·lectius.
Entrada publicada per pamboli
Obertura de l’Eix Cívic de Blanquerna
El carrer Blanquerna es tornar a obrir avui després de mesos d’obres per la seva remodelació. Encara que falten detalls que s’aniran acabant les properes setmanes. La inauguració oficial es realitzarà a partir de les 18:30h amb l’encesa de llums de Nadal a Blanquerna, cantonada amb Comte Sallent, a les 18:45h animació infantil i cercavila a l’Eix Cívic i per acabar a les 19:30h hi haurà una xocolatada popular i actuacions musicals a la plaça Paris.
Fins després de Reis només es reobrirà a la circulació els carrers transversals a Blanquerna, per poder instal·lar un mercat de Nadal i dinamitzar aquesta zona comercial durant les festes. La intensa reforma ha convertit el carrer en el primer eix cívic de Ciutat, un projecte impulsat per Cort i que consisteix en harmonitzar la convivència entre els vianants, cotxes i bicicletes.
Després de les festes, els vehicles tendran un carril d’accés des de l’Avinguda Comte Sallent fins la plaça Paris. A més, Blanquerna conta amb un carril-bici al costat dret i espai per els vianants.
Per la seva banda el col·lectiu Mesa Cívica ha organitzat un acte per reivindicar que el carrer sigui pels vianants i les bicicletes i no dels cotxes, que es durà a terme el proper dissabte 12 a les 11:00h al carrer Blanquerna confluència amb Avingudes.
Botellot al carril bici
Warning! drinking area
Entrada publicada per pamboli
Detinguts dos homes per robar bicicletes
La Policia Nacional ha detingut a dos homes de 24 i 47 anys com sospitosos de robar multitud de bicicletes a diferents carrer i garatges particulars de Palma i de la Platja de Palma, part de les quals estan en disposició del jutge tot esperant ser reclamades pels seus propietaris.
El Grup d’Investigació de la Comissaria de Platja van arrestar el 24 de novembre a l’home de 24 anys, a qui se li acusa de robar dotze bicicletes en la zona de Platja de Palma, Can Pastilla i a Palma. Així mateix, dijous passat es va detenir a un altre home de 47 anys, com presumpte receptador de les bicicletes sostretes.
La Policia informe que enguany s’han produït nombrosos robatoris de bicicletes, per al que s’emprava una cisalla o objecte similar per a trencar el cadenat. Al llarg de la investigació iniciada per la Policia, va quedar “comprovat” que el primer detingut li consten diversos antecedents, es dedicava des de fa diversos mesos a la substracció de bicicletes i alguns tricicles i patinets. Aquests vehicles pertanyien tant a particulars com a empreses de lloguer, i després el segon detingut les venia a molt baix preu.
Els agents van sorprendre a aquest últim en companyia de l’autor material dels robatoris i es va descobrir que emmagatzemava en un aparcament de la seva propietat 25 bicicletes, a més de nombroses peces desmuntades d’altres 15. Posteriorment, es va localitzar un solar en la zona de Can Pastilla, també de la seva propietat, en el qual guardaven un nombre indeterminat de bicicletes i peces molt variades que podrien pertànyer a més de 100 bicicletes.
Una gran part d’elles han estat ja reconegudes i tornades als seus propietaris i les altres es troben a la disposició de l’autoritat judicial, en previsió que siguin reclamades pels seus propietaris.
L’Ajuntament de Palma hauria de dur a terme un normativa per controlar les bicicletes, en un model de ciutat amb un mitja de transport sostenible no s’ha de deixar de banda la seguretat perquè la població pugui gaudir de totes aquestes millores.
Entrada publicada per pedalejant
El carril bici imatge del Nadal
Cort dona demà l’inici a les festes de Nadal amb l’oficial encès dels llums a les 18.30 hores. L’Ajuntament de Palma ha organitzat fins el 6 de gener, Dia de Reis, mig centenar d’activitats diferents. L’objectiu del consistori és oferir una mostra de petites activitats per tot els carrers i quasi tots els dies de desembre per generar un clima d’animació.
La regidora de Comerç, Joana Maria Borràs ha destacat que els canvis i l’ampliació de l’oferta durant el imminent Nadal serviran per dinamitzar Ciutat, i d’aquesta forma respondre al missatge que han llençats els comerciants que no volen que la capital balear sigui tant trista i avorrida. En paraules de Borràs, són una bona excusa per donar vida als carrers, degut a que no es limiten als esdeveniments obligatoris, com la tradicional Festa de l’Estendard, Cap d’Any i la Cavalcada dels Reis Mags.
Tot això i més, sota un cartell en el qual apareix un carril bici que dona forma a un arbre de Nadal. De ben segur que el mitja de transport de moda serà una de les protagonistes de la campanya d’enguany.